Mangalia a devenit primul oraș din județul Constanța care a introdus în circulație autobuze electrice

18.08.2022

Primăria orașului Mangalia a achiziționat în luna august a anului trecut prin fonduri europene 9 autobuze electrice de la Karsan, seria E-ATAK. Autobuzele au lungimea de 8.3m, greutatea de 11.500kg și viteza maximă limitată electronic la 60km/h. Puterea maximă este de 320cp și 2.500nm iar puterea continuă în exploatare este de 160cp și 1150nm.

Capacitatea de transport persoane este de 18 locuri pe scaune și 34 în picioare ceea ce înseamnă un total de 52 pasageri. Autobuzele sunt echipate la cele mai înalte standarde de siguranță și confort, instalația de climatizare neavând probleme cu menținerea temperaturii în salon când afară erau 34*C.

Autobuzele electrice în Mangalia circulă pentru început pe 2 trasee de test care sperăm că vor deveni permanente după cum urmează:

Mangalia - Local care are 24 stații și parcurge o distanță aproximativă de 10 km,
Mangalia - Olimp care are 14 stații și parcurge o distanță aproximativă de 10km.

Dacă traseul Mangalia - Local a circulat în medie la 30% din capacitate, HIT'ul la capitolul eficientă a fost traseul Mangalia - Olimp unde autobuzele au circulat la anumite ore din zi la capacitate maximă cu grad de ocupare de 100%. Până la finalul anului 2023 transportul public în Mangalia cu autobuzele electrice este gratuit!

Sperăm din sezonul estival 2023 autobuzele pe traseul Mangalia - Olimp să aibă un interval de succedare între 20min și 30min în funcție de perioada din zi, este o metodă foarte faină de a atrage turiștii care vor să viziteze și alte stațiuni și au sejur plătit în Mangalia.

Atuobuzele circulă momentan din oră în oră în intervalul orar 06:00 - 22:00, programul de circulație fiind afișat în fiecare stație, factor care ajută la o utilizare a autobuzelor cât mai convenabilă pentru călători.

Chiar dacă autobuzele sunt produse de Karsan în Turcia, echipamentele folosite, bateriile de acumulatori, partea electrică și de tracțiune, motoare și transmisii direct drive (fără cutie de viteze) sunt furnizate de divizia BMW i care deja are o experiență de 10 ani în producția de mașini electrice.

Autobuzele au o autonomie în condiții ideale de 300 km, mai mult decât suficient pentru un oraș mic ca Mangalia, încărcarea se poate face între 3 - 5 ore până la 80% și 10 ore până la 100% în funcție de sistemul de încărcare ales, priză simplă, dublă, AC sau DC type.

Garanția totală a autobuzelor este de 2 ani sau 200.000 km care din intervale se atinge primul, din păcate primul an a fost pierdut pentru că s-a grăbit procedura de achiziție (bănuim noi) pentru a nu pierde fondurile iar autobaza și stațiile de încărcare nu au fost gata pentru ele când au venit.

Că o primă impresie generală și un prim contact cu un autobuz electric, sunt mai mult decât utile pentru un oraș mic ca Mangalia, simpatice și bizare în același timp pentru că singurul sunet auzit în mers este al ventialției instalației de climatizare de pe acoperiș, foarte discret, abia sesizabil.

Sursă foto & text: România Feroviară