Calea ferată Brașov–Buzău, o magistrală feroviară nefinalizată care ar fi urmat să asigure legătura transcarpatică între Transilvania și Muntenia
În 1907, Banca Marmorosch Blank Societate Anonimă a contractat de la Ministerul Lucrărilor Publice, prin actul de concesiune nr. 5431/12 martie 1907, construcția liniei Buzău-Nehoiașu
și a dat-o spre execuție antreprizei Weiss-Vasilescu, care a finalizat
lucrarea în 1909, aceasta fiind dată în folosință în ziua de 26 iulie/9
august 1909 a acelui an.
Calea ferată respectivă avea o lungime totală de 74 kilometri și era folosită pentru transportul de călători și mărfuri, însă se intenționa ca aceasta să fie prelungită peste Carpați până la Brașov. Această ocazie s-a ivit după Primul Război Mondial, când Transilvania s-a unit cu Regatul României.
Proiectul realizării unei legături feroviare transcarpatice s-a regăsit în toate cele patru programe de dezvoltare a rețelei feroviare naționale realizate între 1920 și 1926. În anul 1922 a fost finalizat un studiu în acest sens, ceea ce a dus la publicarea în Monitorul Oficial nr. 80 din data de 12 iulie 1923 a unei legi prin care linia de cale ferată Brașov-Buzău era considerată "lucrare de utilitate publică", iar Direcției Generale a Căilor Ferate Române îi era acordat un credit în valoare de 100 de milioane de lei pentru construirea acesteia.
Lucrările au început în toamna anului 1923, intenționându-se realizarea, într-o primă etapă, a căii ferate Brașov-Întorsura Buzăului.
Aceasta a fost deschisă circulației pe 25 iunie 1931. Linia are
aproximativ 36,5 kilometri, o declivitate maximă de 12‰, curba sa cea
mai strânsă are raza de 360 m, iar traseul însumează 348 de poduri și
podețe și trei tuneluri. Cel mai impresionant dintre acestea, Tunelul Teliu (Portalul de vest, portalul de est), măsoară 4.369,5 metri (după alte surse 4.379 metri)
și a fost construit în mod vizionar pentru cale ferată dublă și
electrificată.
Execuția tunelului a fost realizată de firma germană Julius Berger Tiefbau Aktien Gesselschaft, între 1924 și 1929. Străpungerea tunelului a demarat pe 15 iulie 1924 de la nord înspre sud și pe 5 iulie 1925 dinspre stația Întorsura Buzăului către nord. Cele două fronturi de lucru s-au întâlnit pe 1 octombrie 1926, la o distanță de 3.363 de metri de portalul nordic al tunelului și 1.013 metri față de cel sudic. Tunelul a fost complet finalizat pe 30 septembrie 1928 și deschis circulației pe 25 iunie 1931, odată cu restul liniei.
Situația internațională tulbure și izbucnirea celui de-Al Doilea Război
Mondial au făcut ca ultimul tronson de linie rămas, Întorsura
Buzăului-Nehoiașu, să nu mai fie construit niciodată, iar din proiectata
cale ferată transcarpatică Brașov-Buzău să lipsească doar circa 35 de
kilometri în linie dreaptă.
Realizat din start pentru a permite fără probleme dublarea și electrificarea unei linii care se dorea monumentală, prin Tunelul Teliu, cel mai lung tunel construit vreodată în România, circula șase perechi de trenuri de călători tip Regio pe zi (în regim dus-întors), operate cu automotoare de către compania privată Regio Calatori. Celălalt sector al căii ferate Brașov-Buzău, linia Buzău-Nehoiașu, este operat și el cu 10 perechi de trenuri Regio dus-întors pe zi de către societatea Transferoviar Calatori.
Sursa foto & text: Romania Feroviara & Wikipedia